Lenf, kan ve lenf proteinlerinden oluşan ve lenf damarlarında dolaşan sıvıya verilen addır. Lenf sistemi ise, lenf sıvısını, lenf damarlarını ve lenf düğümlerini barındıran bir sistemdir. Bu sistem vücudun içinde bezler, kanallar ve alanlar oluşturan ve beynimizin dışında vücudumuzun her yerinde sürekli olarak dolaşan lenf sıvısını taşıyan bir organ sistemi olarak tanımlanabilir. Lenf drenaj masajı, bu sistemi rahatlatmak için uygulanır.
Lenf sisteminin görevi, dokularımızda ve hücrelerimizde bulunan yabancı maddeleri, ölü ve yıpranmış hücre, bakteri ve mikropları mevcut sistemlerden uzaklaştırmaktır. Bunun dışında bağırsaklarda emilen yağ asitlerini ve bazı vitaminleri kan dolaşım sistemine katmak ve vücudun savunma sistemine yardımcı olmak gibi görevleri de bulunmaktadır.
Lenf Drenaj Masajı Nasıl Yapılır?
Lenf Drenaj masajı, diğer adı ile pressoterapi, insan vücuduna sistematik bir şekilde ve farklı bölgelere farklı miktarlarda uygulanan basınç aracılığı ile lenf sisteminin hızlanmasını veya düzelmesini sağlamaya çalışır. Uygulanan bu basınç ile birlikte vücutta yavaş çalışan veya çalışmakta zorluk çeken dolaşım sistemi hareketlenebilir ve hızlanabilir. Lenf sistemine kazandırılabilen bu hız ile birlikte vücudumuzda biriken ve ödem olarak tanımladığımız sıvının vücuttan atılmasını kolaylaştırabilmektedir.
Lenf drenaj masajında göğüs kafesi, boyun ve baş bölgesi dışında kalan vücudumuzun bütün bölgelerine basınç uygulanabilmektedir, Pressoterapi uygulaması, dolaşım bozukluğu olan belirli bölgelere uygulanabildiği gibi, bahsettiğimiz bölgeler hariç tüm vücuda da uygulanabilir.
Pressoterapi bazı rahatsızlıkları olan hastalarda doktor kontrolü olmadan uygulanamamaktadır. Bu rahatsızlıkları Diabet ( şeker rahatsızlığı olarak bilinen), Yüksek tansiyon, Hemoroid (basur olarak bilinen) ve kemik erimesi olarak belirtebiliriz. Bunların dışında hamilelik sürecinde olan kişilerde de uygulama yapılması uygun görülmemektedir.